Mi Home Security Camera 360° 1080p teszt (modell:MJSXJ02CM)


Mi Home Security Camera 360° 1080p (MJSXJ02CM)

Beszerzés, tápellátás

Körülbelül egy hete tesztelem a Xiaomi “otthonvédelmi” kameráját. A Xiaomi.hu-ról beszerzett magyar garanciás készülék 12,000 Ft-ot kóstált. A kamerához adnak egy rögzítőt (akár plafonra is szerelhető), illetve egy USB tápkábelt. Adapter azonban nincsen, így tápellátást nekünk kell megoldani. Én egy USB-s csatlakozóval is rendelkező fali aljzatba dugtam.

Menjünk online

A beüzemeléséhez a Xiaomi Home alkalmazásra lesz szükség. Egy QR kódot az objektív elé tartva a helyi otthoni WiFi-hez (csak 2.4 GHz) tudjuk csatlakoztatni a készüléket, ami erről tájékoztat is, a hangszórón keresztül közli a kamera hogy “device online”. Indulhat hát a megfigyelés.

Jó, jó, jó, de..

A felvétel minősége szuper, telített, élénk színek, jó képminőség, még sötétben is. Remekül működik az “infrás látás”. A felvett anyagot NAS-ra, vagy SD kártyára rögzíthetjük. Itt jönnek elő a biztonsági hiányosságok. Egy 32 GB-os memóriakártya ma már tényleg filléres tétel, de biztonsági szempontból a készülékbe helyezett SD kártya véleményem szerint a vicc kategória. A NAS támogatás jó dolog, de valljuk be, nem sokan használnak otthon NAS-t. Csak ezért NAS-t beüzemelni pedig kifejezetten költséges dolog. A rögzített videók közvetlen felhőbe mentését sajnos elfelejthetjük, így ez egy óriási hiányosság biztonsági szempontból. Sajnos a hiányosságok itt nem érnek véget, a készülék nem támogatja PC-n a kamera képének megjelenítését, így laptopon vagy PC-n megkerülő megoldások nélkül hivatalosan natívan nem támogatott a kamera képének megtekintése, monitorozása. Érthetetlen. A videók megosztása is komoly hiányosságokat mutat, Facebookos megosztás szerepel csak, nincs email, vagy felhő tárhely, de saját mobileszközre sem sikerült mentenem, így ez is megoldatlan.

Ilyen képminőségre számíthatunk.

Beállítások

A kamera képe meglepően jó, a full-HD felbontásnak köszönhetően jól mutat a mai lapát telefonok kijelzőjén. A bal felső sarokban real-time timestamp mutatja a felvétel idejét. A kamera mozgatása a képernyőn történik, távolról is gyorsan reagál a kamera. A mozgatásért felelős motorok rendkívül halkak, szinte nesztelenül forog a kamera. A “Home monitoring” funkciót bekapcsolva rögzíthetjük otthonunk képét 24 órás nonstop módban, vagy úgy is, hogy csak mozgás detektálás esetén induljon a felvétel. A mozgás detektálás érzékenysége szabályozható, mozgás esetén push üzenetet tol a mobilra az alkalmazás. Lehetőségünk van személyre szabni, hogy milyen időszakokban rögzítsen a készülék, és alvó üzemmódos periódusokat is előre beállíthatunk. Állítható a kamera felbontása, popup ablakban pedig lehetőségünk van valós időben nézni a kamera képét miközben más alkalmazás fut az előtérben.

A Home Monitoring funkció beállítási lehetőségei.

Ami tetszett:

  • Minőségi kialakítás, design, anyaghasználat
  • Egyszerű beüzemelés
  • Kiváló képfelbontás, remek telített színek, kiváló infrás “éjjellátás”

Ami nem tetszett:

  • Nincs szoftver PC-re, csak mobil alkalmazáson működik
  • A natív felhőbe mentés nem támogatott, csak NAS-ra és SD kártyára, ami biztonsági szempontból problémás.
  • A lementett / tárolt videofelvételek megosztása megoldatlan, csak Facebookon támogatott.

Összegzés

Aki nem támaszt túlzott elvárásokat a kamera iránt, annak egy jó választás lehet a Xiaomi Home Security 360 kamerája, ám inkább csak beltéri megfigyelésre, monitorozásra használható, mintsem komoly biztonsági eszközként. A kamera hardveres képességei remekelnek, de ez is egy ékes példája annak, hogy megfelelő szoftverfejlesztés, kiforrott szoftveres megoldások nélkül sokat romlik az összkép még akkor is, ha hardveresen minden a toppon van.

Értékelés: 10/6