Hama QC4+ gyorstöltő teszt Xiaomi Mi8 készülékkel

Régóta nézegettem már Xiaomi 8-hoz gyorstöltőt, mivel a készülék képes a Qualcomm Quick Charge 4+ töltésre, a készülékhez gyárilag viszont (számomra) érthetetlen módon QC 3-as töltőt adtak. Mivel kétes komponensű kínait nem akartam rendelni, ezért megvártam az első idehaza is kapható hivatalos Qualcomm minősítéssel rendelkező töltőt, amit be is rendeltem az Euronics-ból. Jelenleg az alábbi Qualcomm certified töltők léteznek:

Qualcomm Quick Charge 4+ képes készülékek és Qualcomm minősítéssel rendelkező töltők listája (2019. márciusi állapot)

Mit is ígér pontosan a QC4+ szabvány ?

  • Megújul a dual charge, amely eddig is egy lehetséges opció volt. Ez megkövetel az adott eszközön belül egy második menedzsmentáramkört és felosztja a töltéshez használt áramerősséget, így alacsonyabb hőtermelés mellett gyorsabb töltést biztosít.
  • A Quick Charge 4+ 3°C-kal alacsonyabb hőmérsékletet tud kínálni a 4.0-s verzióhoz képest, miközben 15%-kal gyorsabban és 30%-kal hatékonyabban tölti fel az akkumulátort.
  • A harmadik újítás nem a hatékonyságot és a sebességet növeli, hanem a biztonságot, ugyanis a Quick Charge 4+ már nem csak az eszköz házának, hanem az USB Type-C konnektornak a hőmérsékletét is monitorozza, így megelőzhető ennek az esetleges túlhevülése és az ebből eredő meghibásodása.

És akkor lássuk az eredményeket

Végül a HAMA 178273-ra esett a vásárlásnál a választásom, ez per pillanat 6600 Ft-os áron kapható az Euronicsban. Mivel USB-C kimenet van rajta, ezért a telefon gyári töltőkábelével nem lehet használni, így vettem egy USB C-C 3A-es Power Delivery képes töltőkábelt. 10%-re merítettem a Mi8-ast majd feltöltöttem a gyári kábel / töltő kombóval. Másnap megismételtem ugyanezt a Hama töltővel. Az eredményeket az alábbi képen foglaltam össze.

Jól látszik, hogy a QC3 töltéshez hasonlóan az elején kapja meg a telefon az energiafröccsöt, magas töltőáramot. Gyakorlatilag egy gatyára merült Xiaomi Mi8-ast 45 perc alatt 75%-ra lehet tölteni. A QC 4 töltés előnye viszont körülbelül eddig tart, 75% feletti töltésnél az előny hibahatárra csökken, gyakorlatilag megszűnik. Az én konklúzióm tehát az, hogy akinek a sürgős gyors töltésre szüksége van gyakran, annak megérheti beruházni egy ilyen töltőre, másodlagos (utazó) töltőnek jó szolgálatot tehet. Viszont a power delivery képes 3 amperes USB C-C töltőkábelek sem olcsók, a kínai egy dolláros alis kábelekkel pedig csak annuláljuk a szupergyors töltőnk minden előnyét, így azt nyugodtan el lehet felejteni.

Hama Charger USB Type-C Power Delivery Qualcomm Quick Charge 4+ 27W / 3A
Hama Charger USB Type-C Power Delivery Qualcomm Quick Charge 4+ 27W / 3A

Hama Charger USB Type-C Power Delivery Qualcomm Quick Charge 4+ 27W / 3A