Készítsen biztonsági másolatot DVD-ről is!

A biztonsági mentések fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Amikor a számítógépünkön lévő képek, videók egyetlen példányban vannak, akkor sokan bele sem gondolnak, mekkora veszélynek teszik ki adataikat. A gépekben lévő merevlemez elromolhat, és adott esetben a rajta lévő adatok VISSZAÁLLÍTHATATLANUL elvesznek. Vannak persze adatmentési specialisták a fővárosban, de egy átlag ember számára nemhogy drága, hanem horrorisztikus költséget jelent az adat visszaállítás. A legokosabb, és legolcsóbb dolog a megelőzés.

A biztonságos adattárolásnak számos olcsó, és biztonságos módja létezik. Optikai lemezre másolni  (CD, DVD) jó megoldás lehet, de nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek sem örök életűek, és vigyázni kell, hogy a lemezek ne karcolódjanak. DVD-re digitalizált felvételeinket MINDEN ESETBEN másoljuk fel számítógépünkre is, vagy egy külső merevlemezre, hogy legyen biztonsági másolatunk! Ezen kívül kulcsfontosságú, hogy a videokazettákat se dobjuk ki.

Ma már a külső wincseszterek, és a nagyobb méretű pendrájvok is megfizethető árba kerültek, ezek is alkalmasak biztonsági mentésre. Fontos még megemlíteni a felhő tárhelyeket, amelyek olyan internetes tárhelyek, ahová feltölthetjük adatainkat. Ez azért remek megoldás, mert adatainkat akkor is visszakapjuk, ha beüt a baj, és a számítógép, merevlemez, pendrájv fizikailag megsemmisül. Népszerű a Dropbox, és a Google Drive, mindkettő kínál ingyenes tárhelyet. Amennyiben ez nem lenne elegendő, bővíthetünk online felületünk méretén. A népszerű Google Drive-on pld. 1 évre 100 GB tárhely mindössze 6900 Ft-ba kerül, mindez azt jelenti, hogy egy havi költsége nagyjából egy csésze kávé árát kóstálja. 100GB tárhelyre rengeteg fotót, dokumentumot, és videót feltölthetünk, így jó tudni, hogy havi 500 Ft-ból kapunk egy masszív cégtől egy megbízható felhő tárhelyet, s sok mást is ezen kívül, hisz a Google Drive nem csak az adattárolást biztosítja, hanem szupergyors tárhelyként egyszerű megosztást, mobilról, tabletről kezelhetőséget is biztosít, Windowsos asztali gépünkön az általunk kiválasztott mappákat pedig külön beavatkozás nélkül automatikusan szinkronizálja, így biztosak lehetünk benne, hogy minden féltett adatunk biztonságos helyen másodpéldánnyal rendelkezik.